Les dues meitats del cervell

Dennis AkersDennis Akers | Director d'IH Mataró

This page in English English

Una característica interessant del nostre cervell és que està dividit, ben bé com un meló, en dues parts connectades entre si. Així doncs, tenim l'hemisferi esquerre del cervell i l'hemisferi dret del cervell. Aquests dos hemisferis  tenen tasques diferents? La resposta és sí. Però hem de recordar que, tot i això, treballen sempre junts en el procés de pensar. Ara es considera que no hi ha gent amb un hemisferi esquerre o dret dominant, tot i que una meitat pot dominar més que l'altra.

Així doncs, que fan les diferents parts del cervell? L'hemisferi dret veu de forma global el problema, més que no pas l'analitza. Està relacionat amb la música, la pintura, les relacions espacials, els colors, el ritme, els dibuixos, la imaginació i la fantasia. L'hemisferi esquerre és la part acadèmica. Se'l relaciona amb la lògica, les matemàtiques, la raó, les seqüències,l'anàlisi, l'avaluació i, considerablement, amb el llenguatge.

La gramàtica, sembla ser, està localitzada, gairebé del tot, en una àrea de l'hemisferi esquerre del cervell. El vocabulari, a més, també es troba a la meitat dreta. Fins i tot les persones esquerranes, que acostumen a tenir un hemisferi dret dominant, tenen el llenguatge a la part esquerra la major part de vegades!

Com treballen les dues parts juntes? Imagina't que escoltes una cançó, per exemple. L'hemisferi dret reacciona davant de tota la cançó i processa la melodia. L'hemisferi esquerre se centra en la lletra. Una vegada comences a cantar, llavors utilitzes les dues parts del cervell al mateix temps. Així que la propera vegada que algú és queixi de la teva horrible veu quan cantes a la dutxa, digues-li que estàs fent exercici mental!