Com entendre el professor nadiu quan es comença a aprendre un idioma?

Dennis AkersDennis Akers | Director d'IH Mataró

Com entendre el professor nadiu quan es comença a aprendre un idioma?

Aquesta és la pregunta que es fa tothom que es vol apuntar a fer un curs d'anglès, alemany, francès o qualsevol altre idioma. "Com entendré el professor si jo no parlo l'anglès? Com l'entendran els meus fills petits que mai n'han sentit parlar? Sabran comunicar-s'hi els nens que només han estudiat anglès amb algú d'aquí?"

Pel que fa als nens petits la resposta és fàcil.  Ja estan acostumats a no entendre una gran part del que escolten cada dia (a l'escola, a la televisió...) i assumeixen un nou idioma sense capficar-s'hi gens. A més, entenen molt bé el llenguatge corporal del professor i això els ajuda a assimilar la nova llengua.  S'acostumen ràpidament al llenguatge de l'aula i, com que tota instrucció va acompanyada de dibuixos o mímica, se senten segurs i aprenen a gust.  S'ho passen bé i això ajuda a que no notin el problema de comunicació i a que aprenguin sense adonar-se'n.

Pel que fa als joves, encara que no tinguin un nivell massa alt d'anglès, veuen el fet de fer classes amb un professor nadiu com una aventura divertida.  Solen estar motivats perquè es mouen en un món que està farcit d'anglès: per Internet, durant les vacances, quan escolten música, etc.  Saben també que és tan important per al seu futur com saber informàtica o com saber conduir.  Sovint els fascina conèixer certes frases en anglès i els diverteix molt entendre la lletra d'aquella cançó que tant els agrada.

Als adults, en canvi, ens costa més aprendre un idioma nou. Els motius més freqüents poden ser aquests: Primer, ja no tenim la dinàmica d'estudiar.  Segon, anem massa atabalats (la família, el treball i una pila de coses més). Tercer, estudiar amb un professor nadiu ens posa nerviosos. Creiem que no ens assabentarem de res i que farem el ridícul. Per tant, l'anglès segueix sent l'assignatura pendent.

Tanmateix, cal pensar que els altres alumnes es troben en la mateixa situació i això fa que tothom s'ajudi i que se superi ràpidament la vergonya. Des del primer dia es parla anglès. Al principi són paraules senzilles: el nom, l'edat, el lloc on es viu, etc. Cada dia una mica més, fins que ja es poden dir unes quantes frases.

Així doncs, una actitud positiva, una mica de paciència i un bon professor nadiu... no es necessita res més!

Articles relacionats