Recompenses i nens

Dennis AkersDennis Akers | Director d'IH Mataró

This page in English English

Oferir recompenses als fills per aprovar exàmens o passar de curs és un bon mètode d'educació? D'entrada la resposta és que no, tot i que és difícil no caure en la temptació. Els pares arribem a oferir xbox, motos o, fins i tot, unes vacances "amb la condició que" el nen o la nena treballin més a escola o aprovin els exàmens. Aquesta manera de fer, tot i que a curt termini pugui ser efectiva, a la llarga és molt negativa. I això per què? No s'ha fet sempre així?

El problema del sistema de recompensa és que en realitat és un càstig. Es recompensa el bon comportament i  es castiga el mal comportament. Si el nen aprova un examen, se'l recompensa. Però si el nen no passa l'examen se li retira, cosa que, de fet, és castigar el nen per "mal comportament". A més, una recompensa és un suborn per tal que un nen faci o modifiqui el seu comportament. Si el nen modifica el seu comportament per aconseguir una recompensa, la propera vegada que els pares vulguin que aprovi un examen li hauran d'oferir una altra recompensa. I aquesta vegada haurà de ser una recompensa encara més temptadora. Així que si la primera recompensa va ser un xbox,  i la segona ha de ser millor...pobres pares!

Però hi ha altres raons subtils i subversives per les quals les recompenses són negatives. Un sistema de recompensa treu simplement valor a l'examen o nivell que s'estudia. El nen només estudia per la recompensa, no per adquirir coneixement. A més, crea ansietat, cosa  que és pitjor. La desil·lusió que un nen pot experimentar quan no aconsegueix l'xbox promesa podria ser causa de rancor i d'una resposta negativa a una altra recompensa oferta per temor a no aconseguir-la. Les celebracions espontànies són millors que les recompenses: si el teu nen aprova un examen, porta'l a menjar una pizza, però mai li regalis res que sembli una recompensa perquè llavors et preguntarà "I què em donaràs pel proper examen?"

Articles relacionats