L'art de saber ensenyar

Julie ByrneJulie Byrne | Cap d'estudis de nens i joves, IH Mataró

Quote Es necessita un professor que sàpiga establir les condicions idònies per aprendre a fer servir l'idioma Quote


Jo sóc una nedadora aficionada.  Vaig a la piscina almenys 4 cops a la setmana i faig uns 1.000/1.500 metres més o menys.  A l'estiu faig travesses de mar, llacs i rius.  No sóc, ni de bon tros, ni la més ràpida ni la que té més estil, però sempre acabo la cursa i, fins i tot, he guanyat algun trofeu. Em sento molt còmoda a l'aigua però tinc clar que mai no seré campiona de res i que em costaria ensenyar a nedar.  Per fer això es necessita un professional.  Una persona que, no només sàpiga nedar, sinó també ensenyar. 

Passa el mateix quan es vol aprendre un idioma.  Es necessita un professor que sàpiga establir les condicions idònies per aprendre a fer servir l'idioma; una persona que sàpiga que un nen de parvulari no és igual que un nen de cicle superior; que sàpiga que a un adolescent no se'l pot tractar com a un adult. Cada etapa necessita uns coneixements, un estil, uns materials ... i dins de cada etapa s'ha d'entendre que el cervell d'una persona no funciona igual que el d'una altra persona del mateix nivell o edat; en Jordi fa servir més la part esquerra del cervell i la Núria fa servir més la dreta;  l'Albert no és una persona amb problemes de comportament,  el que passa és que necessita canviar de posició sovint, necessita participar en allò que s'està fent de manera més activa. 

És per això que no n'hi ha prou amb tenir coneixements d'una llengua per fer de mestre d'idiomes. També cal saber com funciona l'idioma i, a més, com funciona cada alumne, cada persona.  El que es necessita, per tant, és un professional.

Articles relacionats